Ana Borrego Toledo

Tirada de cable desde l'illa fins al rack

Hem fet la tirada de cable des de l’illa fins el rack entre el Hugo, el Javi i jo. 

Primer vam haver de treure el cablejat existent (enllaç a la pagina), un cop fet això vam començar a passar el cable nou. 

COM TIRAR EL CABLE DES-DE L’ILLA FINS AL RACK

COM VAM TIRAR EL CABLEJAT ELECTRIC

Primer, necessitem saber quanta quantitat de cable elèctric necessitem. Per fer-ho, vam seguir aquest procés: una persona es va situar al punt on sortiria el cable, mentre que una altra persona es va encarregar d’estirar el cable fins arribar al rack. D’aquesta manera, vam obtenir una mesura aproximada de la longitud del cable necessari. Per assegurar-nos que no ens faltaria cable, vam afegir uns 3 voltes de marge, per tenir suficients metres en cas que en necessitéssim més.

Vam passar el cable elèctric de manera molt senzilla. Primer, vam situar una persona al rack, una altra persona al mig amb el fals sostre aixecat, i finalment una persona a la illa 4, que és per on sortiria el cable. A continuació, la persona que estava al rack va començar a passar el cable a la persona situada al mig. Aquesta persona, a la seva vegada, li va passar el cable a la persona que estava a la illa 4, i així vam aconseguir passar el cable sense complicacions.

COM VAM TIRAR ELS CABLES UTP I CORRUGAT

Per començar, hem de tenir el cable corrugat passat. El cable corrugat és un tipus de cable similar a un tub ondulat, que protegeix el cable intern de possibles danys. Aquesta cablefacilita el seu pas per espais estrets i també ajuda a organitzar els cables (en el nostre cas els cables UTP). Per passar aquest cable, cal que tres persones col·laborin en diferents zones. Una persona s’ha de situar a la zona del rack, una altra al mig, pujada a una escala (on haurà d’estar aixecat el sostre per passar el cable), i la tercera persona s’ha de situar a la illa 4, que és d’on surt el cable corrugat. La persona que està a la zona del rack ha de començar a passar el cable corrugat a la persona situada al mig, qui a la seva vegada, haurà de passar-lo a la persona que es troba a la illa 4. Així, una vegada el cable estigui passat de manera coordinada entre les tres persones, tindrem el nostre cable corrugat col·locat correctament.

Ara necessitem saber quina quantitat de cable haurem de utilitzar, per això consultem la taula de materials per determinar la mida del cable que necessitem. En el nostre cas, necessitem 12 metres de cable. Per aconseguir aquesta longitud, agafem un metre i mesurem 5 metres al terra, des d’una marca fins a la paret. Després, passem el cable des d’aquesta marca fins a la paret (5 metres) i el dobleguem, repetint aquest procés tres vegades. D’aquesta manera, aconseguim un total de 15 metres de cable. Aquest procés hem de repetir-lo 8 vegades, ja que necessitem 8 cables per als 8 punts de xarxa que tenim.

Un cop tenim els cables a mida hem de passar-los per el corrugat que vam possar anteriorment. Per això necessitarem una guia (una eina que ajuda a introduir cables a través de conductes o espais estrets de manera més fàcil i ràpida.) Es comença introduint un extrem de la guia al conducte o espai per on es vol passar el cable fins que arribi a l’altre extrem.  Un cop la guia està dins del conducte, vam fixar els cables a l’altre extrem de la guia, nosaltres vam utilitzar cinta. Amb la guia col·locada, es tira d’un extrem, en el nostre cas una persona va tirar desde el rack i a mesura que una altre persona va ficant el cable es tira de la guia, llavors el cable es va introduint a través del conducte.

Quan tenim tot això fet el que ens queda son 8 cables colgant al costat de la illa, llavors el que toca fer es connectar aquets cables a les rosetes i un cop fet aixo passar-los per la canaleta de la pared fins arribar a la canaleta de la taula. 

COM VAM CONECTAR ELS CABLES A LES ROSETES

MATERIALS NECESSARIS 

1x Cable de xarxa UTP 
1x Crimpadora
1x Tisores/Pelacables
1x Roseta
1x Impactadora
1x cable de xarxa amb RJ45 (ja creat)
1x Comprovadora cable de xarxa (tester)

El primer pas consisteix a pelar uns 3 cm del cable, és a dir, retirar la coberta de plàstic del cable de xarxa. És important tenir cura en aquest pas per evitar danyar els cables interns del cable de xarxa. Per fer-ho, hem de fer un tall no massa profund i després estirar el plàstic sobrant per retirar-lo. Un cop realitzat el pas 1, observarem els cables trenzats a l’interior. Aquests cables cal separar-los  i estirar-los lleugerament per garantir que estiguin ben alineats i sense enredos. Això facilitarà els passos següents en el procés de connexió del cable.

Ja tenim els cables una mica destrenzats i llestos per ordenar. Ara ens fixarem en els colors de la roseta. En el nostre cas, utilitzarem el model A, que té els següents colors: verd/blanc, verd, blau, blau/blanc, taronja/blanc, taronja, blanc/marró i marró. Un cop identifiquem aquests colors, col·locarem els fils en les ranures corresponents de la roseta, com es veu a la foto, i els apretarem una mica per assegurar-nos que queden ben encaixats i ferms. 

Un cop hem introduït els fils a les ranures de la roseta, agafarem l’eina d’impacte. Aquesta eina té una doble funció: d’una banda, introdueix el cable als contactes de la roseta, garantint la connexió elèctrica; i, de l’altra, talla l’aïllant sobrant.

L’eina d’impacte té unes fulles a un dels seus costats que són més llargues i angulars. Aquest extrem ha de col·locar-se a la part exterior de cada un dels contactes de la roseta, perquè si el col·loquem a l’interior, el que fem és tallar el fil per la part de la connexió, i això farà que la connexió deixi de funcionar.

Un cop col·locada l’eina, pressionem els fils fins que faci topall, i sentirem un “clac” que indica que els fils estan correctament connectats i l’aïllament sobrant ha estat tallat.

 

Finalment, comprovarem la nostra roseta connectant-li un cable de xarxa Ethernet amb RJ45. Unirem cada extrem del cable al tester, i si s’ensenyen totes les llums correctament, voldrà dir que la connexió s’ha realitzat de manera adequada. Així, podrem assegurar-nos que la nostra roseta està en perfecte estat de funcionament. Un cop comprovada la connexió i assegurat que tot funciona correctament, tapem la roseta i ja tindríem els nostres punts de xarxa llestos. Ara, el següent pas seria col·locar-los, però abans de fer-ho, hem de identificar-los. Aquest procés d’identificació es detalla en la pàgina de “Etiquetatge de cablejat“. Allà explico com organitzar i etiquetar adequadament els cables per facilitar la seva identificació i manteniment posterior.