Ana Borrego Toledo

Formes de gestió de la prevenció de riscos laborals per part de l'empresa

L’empresari té la responsabilitat de garantir la seguretat i la salut dels seus treballadors, la qual cosa implica una gestió preventiva integral i una aplicació rigorosa de les normatives de seguretat laboral. Això inclou:

  1. Integració de l’activitat preventiva en totes les fases de l’activitat de l’empresa
  2. Compliment de la normativa de prevenció de riscos laborals: s’han de complir els estàndards de seguretat i salut laboral.
  3. Assumpció del cost de les mesures de seguretat i salut: L’empresa ha d’invertir en mesures de protecció necessàries, assumint les despeses associades sense repercutir-les als treballadors.
  4. Identificació, anàlisi i valoració dels riscos de cada lloc de treball: Es realitza una avaluació per identificar possibles perills, analitzar-ne la gravetat i establir les mesures preventives necessàries.
  5. Proporcionar formació als treballadors sobre els riscos: Els treballadors han de rebre una formació específica i actualitzada sobre els perills associats al seu lloc de treball i les mesures de prevenció per minimitzar-los.
  6. Proveir als treballadors d’equips de protecció adequats: Cal assegurar que cada treballador disposi d’equips de protecció individual (EPIs) adequats, com guants, ulleres, cascos, i formació en el seu ús correcte per garantir una protecció efectiva.
  7. Realitzar inspeccions regulars i auditories internes: per comprovar que es compleixen les normes de seguretat.
  8. Promoció de la seguretat: L’empresari ha de fomentar la seguretat en què els treballadors se sentin part activa de la prevenció, incentivant la comunicació sobre riscos i seguint les millors pràctiques de seguretat.
  9. Actualització i millora contínua de les mesures de seguretat: les mesures preventives s’han d’adaptar per assegurar que el sistema de gestió de la seguretat sigui sempre efectiu.